Kurzy ATAC

Borůvky acai kandované

Kategorie: Ovoce / Kandované

Borůvky acai kandované

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

387 kcal

Energie kJ

1619 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (4 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (2.2 %) Sacharidy (86.5 %) Tuky (9.3 %) Vláknina (2.1 %)

Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandované borůvky acai a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandované borůvky acai v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.