Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Borůvky acai čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Borůvky acai čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

80 kcal

Energie kJ

333 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

6 g

Tuky

4 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (6 g) Tuky (4 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.5 %) Sacharidy (31.6 %) Tuky (45.3 %) Vláknina (12.6 %)

Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně brazilské (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm. 

Borůvky acai a zdraví

Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů a fytochemických látek (např. antokyany), kterým se přisuzuje preventivní vliv na srdečně-cévní choroby, nádorová a imunitní onemocnění. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Borůvky acai v kuchyni

Borůvky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Borůvky se používají k sušení (často jako součást doplňků stravy) nebo se lisují do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.