Energie kcal
80 kcal
Energie kJ
333 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
6 g
Tuky
4 g
Vláknina
5 g
Borůvky acai jsou plody palmovitého stromu kapustoně brazilské (Euterpe oleracea, Euterpe precatoria) se sytě modrou barvou a výraznou chutí. Stromy jsou typické pro tropická a subtropická pásma, dorůstají velikosti až 20 m. Průměr plodů se pohybuje kolem 1 cm.
Borůvky jsou velmi bohatým zdrojem širokého spektra antioxidantů a fytochemických látek (např. antokyany), kterým se přisuzuje preventivní vliv na srdečně-cévní choroby, nádorová a imunitní onemocnění. Zastoupené třísloviny (bioflavonoidy, anthokyany) způsobují stahující (adstringentní) účinky - tohoto efektu se často využívá při úpravě střevních potíží. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Borůvky se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Borůvky se používají k sušení (často jako součást doplňků stravy) nebo se lisují do džusů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.