Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bobkový list čerstvý

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Bobkový list čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

429 kcal

Energie kJ

1795 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

40 g

Tuky

20 g

Vláknina

20 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (40 g) Tuky (20 g) Vláknina (20 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (9.7 %) Sacharidy (39 %) Tuky (42 %) Vláknina (9.3 %)

Název bobkovému listu daly plody vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis), které se už v dávné minulosti používaly jako koření. Pěstuje se v přímořském podnebí nebo také v květináčích v chladnějších místnostech. Bobkový list je používám v mnoha kuchyních - ve Francii, Itálii, Španělsku, Jižní Americe, Rusku nebo arabských a balkánských zemích.

Bobkový list a zdraví

Bobkový list odstraňuje nechutenství, podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru v těle, působí lehce sedativně a má antiseptické účinky. 
Z plodů se lisuje vavřínový olej, který je následně využíván v lékařství. V lidovém lékařství se používal jako léčebný obklad na bolestivé klouby.

Bobkový list v kuchyni

List se v kuchyni používá:
- do 
polévek,
- jako součást smetanových omáček (svíčková, rajská), 
- do 
marinád
- při 
nakládání masahub a okurek
- do 
kyselých jídel,
- ke 
zvěřině
- k 
luštěninovým pokrmům. 
Lze jej také využít při přípravě 
sladkých pokrmů a dezertů či na výrobu sirupu, který se používá na palačinky. V anglické kuchyni slouží k dochucení mléčného pudinku. Svým aroma také okoření ocet nebo olej. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.