Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bílý rybíz kandovaný

Kategorie: Ovoce / Kandované

Bílý rybíz kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

327 kcal

Energie kJ

1368 kJ

Bílkoviny

1.1 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.1 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 %) Sacharidy (95.9 %) Tuky (0.6 %) Vláknina (2.1 %)

Bílý rybíz (Ribes rubrum) je ovocný keř produkující relativně malé plody o velikosti přibližně 0,5 cm, které rostou na stopce v trsech. Barva ovoce je bílo nažloutlá, bobule mají charakteristicky sladkokyselou chuť. Původně pochází ze severní Evropy a Asie. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaný bílý rybíz a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Z důvodu vysokého obsahu cukrů roste i celková hodnota obsahu energie. Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaný bílý rybíz v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.