Energie kcal
252 kcal
Energie kJ
1051 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
47 g
Tuky
2 g
Vláknina
10 g
Po jablkách je banán druhé nejkonzumovanější ovoce světa. Je plodem banánovníku (Musa), byliny s dlouhou historií – poprvé ji zmiňují už buddhistické texty z doby kolem roku 600 před naším letopočtem, z roku 200 našeho letopočtu pak pocházejí první ověřené doklady o pěstování banánovníku (v Číně). Po roce 600 se začalo pěstování banánů šířit na africký kontinent, v roce 1502 byly první rostliny vysazeny ve střední Americe, jejíž země (především Kostarika) dnes patří k největším exportérům.
Banány jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky které mají schopnost výrazně ovlivňovat střevní peristaltiku. Dále se pyšní výrazným podílem draslíku, mají tak nemalý vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu sušeného banánu je vysoká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Nejčastěji se používají jako součást:
- obilných kaší,
- dezertů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.