Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Banán sušený

Kategorie: Ovoce / Sušené

Banán sušený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

252 kcal

Energie kJ

1051 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

47 g

Tuky

2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (47 g) Tuky (2 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (6.7 %) Sacharidy (78.2 %) Tuky (7.2 %) Vláknina (8 %)

Po jablkách je banán druhé nejkonzumovanější ovoce světa. Je plodem banánovníku (Musa), byliny s dlouhou historií – poprvé ji zmiňují už buddhistické texty z doby kolem roku 600 před naším letopočtem, z roku 200 našeho letopočtu pak pocházejí první ověřené doklady o pěstování banánovníku (v Číně). Po roce 600 se začalo pěstování banánů šířit na africký kontinent, v roce 1502 byly první rostliny vysazeny ve střední Americe, jejíž země (především Kostarika) dnes patří k největším exportérům.

Sušené banány a zdraví

Banány jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky které mají schopnost výrazně ovlivňovat střevní peristaltiku. Dále se pyšní výrazným podílem draslíku, mají tak nemalý vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu sušeného banánu je vysoká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sušené banány v kuchyni

Nejčastěji se používají jako součást:
- obilných kaší,
dezertů

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.