Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bageta rýžová

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Bageta rýžová

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

258 kcal

Energie kJ

1077 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

43 g

Tuky

4 g

Vláknina

4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (43 g) Tuky (4 g) Vláknina (4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (13 %) Sacharidy (69.9 %) Tuky (14 %) Vláknina (3.1 %)

Rýžová bageta je pekárenský výrobek z rýžové mouky. Pro její výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběné bagety je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Rýžová bageta a zdraví

Rýžová bageta je bezlepková, je tak vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Rýžová bageta je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Bageta je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Rýžová bageta v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.