Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bageta pšeničná celozrnná

Kategorie: Obiloviny lepkové / Pečivo

Bageta pšeničná celozrnná

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

243 kcal

Energie kJ

1013 kJ

Bílkoviny

6.2 g

Sacharidy

45 g

Tuky

2 g

Vláknina

5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (6.2 g) Sacharidy (45 g) Tuky (2 g) Vláknina (5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.7 %) Sacharidy (77.7 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (4.1 %)

Pšeničná bageta je pekárenský výrobek z pšeničné hladké mouky. Pro její výrobu je potřeba mouka, kvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka. Pro komerčně vyráběné bagety je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Pšeničná bageta a zdraví

Pšeničná bageta je zdrojem lepku, není proto vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Není tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pšeničná bageta je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
- redukce hmotnosti, 
- srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Pšeničná bageta v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.