Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bageta pohanková

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Bageta pohanková

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

348 kcal

Energie kJ

1456 kJ

Bílkoviny

12 g

Sacharidy

60 g

Tuky

3 g

Vláknina

10 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (12 g) Sacharidy (60 g) Tuky (3 g) Vláknina (10 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14.4 %) Sacharidy (72.1 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (5.7 %)

Pohanková bageta je pekárenský výrobek z pohankové mouky. Pro její výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběné bagety je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Pohanková bageta a zdraví

Pohanková bageta je bezlepková, je tak vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Pohanková bageta je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Pohanka je velmi bohatým zdrojem draslíku (u některých diet se proto používají k odvodnění) a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Je také významným zdrojem rutinu - tato látka má schopnost zvyšovat pevnost a pružnost krevních kapilár a cév. Používá se jako prevence před vznikem křečových žil nebo hemoroidů. Bageta je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní.
Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Pohanková bageta v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.