Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Bageta čiroková

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Pečivo

Bageta čiroková

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

391 kcal

Energie kJ

1633 kJ

Bílkoviny

8 g

Sacharidy

76 g

Tuky

3 g

Vláknina

6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (8 g) Sacharidy (76 g) Tuky (3 g) Vláknina (6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.6 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (6.9 %) Vláknina (3.1 %)

Čiroková bageta je pekárenský výrobek z čirokové mouky. Pro její výrobu je potřeba moukakvasnice (ve výjimečných případech i kvásek), voda sůl. V některých případech se používá olej, různé druhy koření či vločky a semínka, občas i menší podíl mouky z jiných druhů obilovin. Pro komerčně vyráběné bagety je typické použití poměrně širokého spektra různých aditiv, jejichž účelem je prodloužení trvanlivosti produktu a zvýraznění chuti či barvy. Kvalita pečiva se tak odvíjí od způsobu jeho výroby a kvality použitých surovin.

Čiroková bageta a zdraví

Čiroková bageta je bezlepková, je tak vhodná pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek. Je tedy součástí bezlepkového způsobu stravování. Čiroková bageta je zbavena převážné většiny vlákniny. Je proto poměrně dobře stravitelná, má ale vyšší hodnoty glykemického indexu, než její celozrnná forma. S touto informací by měli správně nakládat především lidé:
- s inzulínovou rezistencí
- postižení diabetem, 
​- 
v průběhu redukčních diet.
Je citlivá na skladování, bývá rizikovým zdrojem plísní. Čirok je bohatým zdrojem hořčíku. Tento prvek má zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Obsah soli u pečiva bývá silně proměnlivý, nikdy není možné jej přesně spočítat. Jedná se o komplikaci především v situacích:
redukce hmotnosti, 
srdečně-cévních chorob,
- poruch funkce ledvin.

Čiroková bageta v kuchyni

Běžně se používá v kombinaci:
- s různými druhy pomazánek,
- s máslem,
- se sýry,
- s uzeninami.
Pečivo se nejčastěji používá jako příloha

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.