Energie kcal
596 kcal
Energie kJ
2491 kJ
Bílkoviny
24 g
Sacharidy
16 g
Tuky
46 g
Vláknina
7 g
Arašídy jsou významným alergenem - poměrně vysoký počet lidí se jim musí z důvodu nepřiměřených reakcí imunitního systému ve stravě vyhýbat.
Obsahují vysoký podíl antioxidantů, především resveratrolu. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin.
Arašídy jsou sice luštěnina, používají se ale stejně jako ořechy. V kuchyni mají pestré využití ve slaných variantách, konzumují se syrové i pražené, nejčastěji jako součást:
- salátů,
- pomazánek,
- hlavních chodů,
- kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.