Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Arašídy solené

Kategorie: Luštěniny / Zrna

Arašídy solené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

596 kcal

Energie kJ

2491 kJ

Bílkoviny

24 g

Sacharidy

16 g

Tuky

46 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (24 g) Sacharidy (16 g) Tuky (46 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.9 %) Sacharidy (11.2 %) Tuky (69.6 %) Vláknina (2.4 %)

Arašídy jsou označením pro plody podzemnice olejné (Arachis hypogea). Patří mezi potraviny používané ve stravě člověka už dlouhá tisíciletí - původně pochází z jižní Ameriky, kde byla známa již před 6 tisíci lety. V současné době je největším producentem Čína, Indie a USA.

Arašídy solené a zdraví

Arašídy jsou významným alergenem - poměrně vysoký počet lidí se jim musí z důvodu nepřiměřených reakcí imunitního systému ve stravě vyhýbat.
Obsahují vysoký podíl antioxidantů, především resveratrolu. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, draslíku a nenasycených tuků, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. Obsah soli výrazně zvyšuje množství sodíku v potravině, jeho přebytek může mít vliv na krevní tlak a funkci ledvin. 

Arašídy solené v kuchyni

Arašídy jsou sice luštěnina, používají se ale stejně jako ořechy. V kuchyni mají pestré využití ve slaných variantách, konzumují se syrové i pražené, nejčastěji jako součást:
- salátů
- pomazánek,
- hlavních chodů,
- kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.