Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření
Energie kcal
444 kcal
Energie kJ
1854 kJ
Bílkoviny
17.5 g
Sacharidy
55 g
Tuky
15 g
Vláknina
2.5 g
Anýz je koření, používají se sušené plody rostliny Bedrník anýz (Pmpinella anisum), které mají žlutozelenou až šedozelenou barvu. Má aromatickou vůni a nasládlou kořenitou chuť, která je podobná fenyklu a slabě i lékořici.
Silice z anýzu působí příznivě na trávicí trakt, podporuje tvorbu žluče a omezuje plynatost. Při zánětech horních cest dýchacích a kašli je vhodný k inhalaci. Žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst.
Používá se nejvíce v balkánské, čínské a indické kuchyni.
V balkánské kuchyni se používá do některých druhů chleba, dále k nakládání červené řepy, červeného zelí či okurek. V indické a čínské kuchyni se přidává především do masitých jídel.
Ve sladké kuchyni se přidává do koláčů, cukroví, perníků, dortů nebo sušenek, používá se do ovocných kompotů (hruškový, jablečný).
Ve slané kuchyni je vhodný při dušení hub, především žampiónů.
Používá se také při výrobě aromatizovaných alkoholických nápojů, např. známého řeckého ouza.