Kurzy ATAC

Anýz semena

Kategorie: Koření a ochucovadla / Koření

Anýz semena

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

444 kcal

Energie kJ

1854 kJ

Bílkoviny

17.5 g

Sacharidy

55 g

Tuky

15 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (17.5 g) Sacharidy (55 g) Tuky (15 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (16.5 %) Sacharidy (51.9 %) Tuky (30.5 %) Vláknina (1.1 %)

Anýz  je koření, používají se sušené plody rostliny Bedrník anýz (Pmpinella anisum), které mají žlutozelenou až šedozelenou barvu. Má aromatickou vůni a nasládlou kořenitou chuť, která je podobná fenyklu a slabě i lékořici.

Anýz a zdraví

Silice z anýzu působí příznivě na trávicí trakt, podporuje tvorbu žluče a omezuje plynatost. Při zánětech horních cest dýchacích a kašli je vhodný k inhalaci. Žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst.

Anýz v kuchyni

Používá se nejvíce v balkánské, čínské a indické kuchyni. V balkánské kuchyni se používá do některých druhů chleba, dále k nakládání červené řepy, červeného zelí či okurek. V indické a čínské kuchyni se přidává především do masitých jídel. Ve sladké kuchyni se přidává do koláčů, cukroví, perníků, dortů nebo sušenek, používá se do ovocných kompotů (hruškový, jablečný).
Ve slané kuchyni je vhodný při dušení hub, především žampiónů. Používá se také při výrobě aromatizovaných alkoholických nápojů, např. známého řeckého ouza.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.