Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Angrešt zavařený

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Angrešt zavařený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

79 kcal

Energie kJ

329 kJ

Bílkoviny

0.6 g

Sacharidy

16.4 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.8 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 g) Sacharidy (16.4 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.8 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.2 %) Sacharidy (87.4 %) Tuky (2.3 %) Vláknina (7.1 %)

Angrešt je plodem keře srstka angrešt (Ribes uva-crispa), který roste především v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody angreštu dosahují průměrně velikosti kolem 2 cm. 

Angrešt zavařený a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový angrešt je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. 
Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy.

Angrešt zavařený v kuchyni

Zavařený angrešt se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.