Energie kcal
49 kcal
Energie kJ
205 kJ
Bílkoviny
0.8 g
Sacharidy
9 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
3 g
Angrešt je plodem keře srstka angrešt (Ribes uva-crispa), který roste především v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody angreštu dosahují průměrně velikosti kolem 2 cm.
Angrešt je bohatým zdrojem draslíku, má tak pozitivní vliv na činnost srdce a cév.
Hodnota glykemického indexu angreštu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Angrešt se běžně konzumuje syrový i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Angrešt je možné sušit a lisovat do džusů.