Energie kcal
109 kcal
Energie kJ
454 kJ
Bílkoviny
0.4 g
Sacharidy
24 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2.3 g
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenty jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie.
Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový ananas je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.
Zavařený ananas se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.