Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ananas zavařený

Kategorie: Ovoce / Zavařené

Ananas zavařený

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

109 kcal

Energie kJ

454 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

24 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (24 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (1.5 %) Sacharidy (92.6 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (4.2 %)

Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenty jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie.

Ananas zavařený a zdraví

Při zavařování ovoce se běžně používá cukr. Je sice možné ovoce zavařovat i bez jeho přidání, v naprosté většině případů se tak ale neděje. Energetická hodnota zavařeniny je tak mnohem větší, než je tomu u syrového ovoce, to samé platí i o glykemickém indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Syrový ananas je bohatým zdrojem draslíku, jeho podíl v zavařeninách se ale snižuje. Tepelná úprava rovněž likviduje aktivní enzymy, platí to i pro enzym bromelin (pomáhá štěpit bílkoviny), na který je syrový ananas poměrně bohatý.

Ananas zavařený v kuchyni

Zavařený ananas se běžně konzumuje:
- samotný,
- jako součást kompotových směsí a ovocných salátů,
- společně s dezerty,
- jako součást kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.