Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ananas kandovaný

Kategorie: Ovoce / Kandované

Ananas kandovaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

341 kcal

Energie kJ

1424 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

1 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (1 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0.6 %) Sacharidy (98.3 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (0.6 %)

Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenty jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie. Kandování je konzervační úprava, při které se ovoce vaří a nechá delší dobu namáčet v cukernatém roztoku. Obsah cukru v potravině se pak pohybuje kolem 70 %.

Kandovaný ananas a zdraví

Kandované potraviny mají ve srovnání s čerstvými zdroji podstatně vyšší hodnotu glykemického indexu i nálože. Díky tomuto faktu by se měli jeho konzumaci vyhýbat především jedinci:
- s inzulínovu rezistencí
- postižení diabetem,
- v redukčních dietách.
Kandování potravin navíc výrazně snižuje nutriční hodnotu. Konzumace takových potravin by tedy neměla být součástí zdravého stravování.

Kandovaný ananas v kuchyni

Kandované ovoce se nejčastěji používá při výrobě cukrovinek, je možné je konzumovat i samostatně.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.