Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Alfalfa semínka

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Alfalfa semínka

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

236 kcal

Energie kJ

985 kJ

Bílkoviny

34 g

Sacharidy

2.1 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

3.9 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (34 g) Sacharidy (2.1 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (3.9 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (60.4 %) Sacharidy (3.7 %) Tuky (32.5 %) Vláknina (3.3 %)

Jedná se o semínka významné pícniny Tolice vojtěška (Medicago sativa), využívaná v zemědělství jako krmivo. Původem z Asie se rozšířila do celé Evropy. Drobná semínka jsou světle až tmavě hnědá, ledvinovitého tvaru.

Alfalfa semínka a zdraví

Semínka obsahují významné množství draslíku, vápníku a hořčíku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému. Alfalfa semena mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.

Alfalfa semínka v kuchyni

Semínka je možné klíčit či tepelně upravovat, můžeme je použít při výrobě:
- pomazánek,
- salátů,
- polévek.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.