Kurzy ATAC

Adzuki klíčené

Kategorie: Luštěniny / Klíčené

Adzuki klíčené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

82 kcal

Energie kJ

342 kJ

Bílkoviny

4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

1 g

Vláknina

7 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (1 g) Vláknina (7 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (20.5 %) Sacharidy (51.3 %) Tuky (11 %) Vláknina (17.2 %)

Adzuki (Vigna) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, v Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.

Klíčené adzuki a zdraví

Klíčené adzuki jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se proto většinou neupřednostňuje jejich namáčení. Klíčené adzuki jsou také bohatým zdrojem bílkovinvlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.

Klíčené adzuki v kuchyni

Výroba klíčených fazolí adzuki je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-5 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout. Naklíčené adzuki se přidávají do salátůpolévek, pomazánek, případně se používají jako hlavní chod. ​Klíčené adzuki je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny. Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.