Energie kcal
82 kcal
Energie kJ
342 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
10 g
Tuky
1 g
Vláknina
7 g
Adzuki (Vigna) jsou fazole rozšířené převážně v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenější potravinou. Původně byly domestikovány v Himálaji, v Číně a Koreji. Mají tmavě červenou až hnědou barvu.
Klíčené adzuki jsou - stejně jako ostatní klíčené potraviny - bohatým zdrojem mikroživin - vitamínů, minerálních látek, antioxidantů. Proces klíčení vedle navyšování nutriční hodnoty potraviny současně snižuje podíl antinutričních látek. Před tepelnou přípravou klíčených potravin se proto většinou neupřednostňuje jejich namáčení.
Klíčené adzuki jsou také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a draslíku, nutričně je proto můžeme považovat za atraktivní potravinu.
Výroba klíčených fazolí adzuki je jednoduchá - zrna necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-5 dní naklíčit v nakličovací misce. Během klíčení je vhodné zrna jednou až dvakrát denně propláchnout.
Naklíčené adzuki se přidávají do salátů, polévek, pomazánek, případně se používají jako hlavní chod.
Klíčené adzuki je vhodné vařit v tlakovém hrnci – zvýšený tlak s teplotou ovlivní strukturu vlákniny v rozsahu, kdy se zlepší stravitelnost potraviny.
Patří mezi potraviny hojně používané ve vegetariánské a makrobiotické kuchyni.