Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je vhodné při cukrovce užívat doplňky s omega-3 tuky před každým jídlem (samozřejmě tak, aby se celkový denní příjem pohyboval na úrovni DDD). V aplikaci ZOF jsem si všimla, že tyto suplementy výrazně snižují glykemickou nálož daného chodu, což mi připadá velice zajímavé a výhodné z pohledu řešení tohoto "problému").
Děkuji

Hodnotu GI stravy snižují všechny tuky, ne jenom omega-3. Podpůrná suplementace o-3 při diabetu je žádoucí, určitě se jí nevyhýbejte. Dokonce studie naznačují, že se jako výhodné jeví i mírně vyšší dávky, než doporučuje zobecněný systém referenčních hodnot - toto ale s ohledem na léčbu (medikaci) vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem (hlavním rizikem je vliv o-3 na krevní srážlivost, a to v kombinaci s antikoagulancii, kde se tato situace u diabetiků se srdečně cévními problémy může vyskytnout).

Témata:  Glykemická nálož 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi