Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je vhodné při cukrovce užívat doplňky s omega-3 tuky před každým jídlem (samozřejmě tak, aby se celkový denní příjem pohyboval na úrovni DDD). V aplikaci ZOF jsem si všimla, že tyto suplementy výrazně snižují glykemickou nálož daného chodu, což mi připadá velice zajímavé a výhodné z pohledu řešení tohoto "problému").
Děkuji

Hodnotu GI stravy snižují všechny tuky, ne jenom omega-3. Podpůrná suplementace o-3 při diabetu je žádoucí, určitě se jí nevyhýbejte. Dokonce studie naznačují, že se jako výhodné jeví i mírně vyšší dávky, než doporučuje zobecněný systém referenčních hodnot - toto ale s ohledem na léčbu (medikaci) vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem (hlavním rizikem je vliv o-3 na krevní srážlivost, a to v kombinaci s antikoagulancii, kde se tato situace u diabetiků se srdečně cévními problémy může vyskytnout).

Témata:  Glykemická nálož 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi