📅 1. 4. 2024 Mgr. Martin Jelínek
Často slýcháme, že konzumace bílkovin může prospět lidem, kteří doufají, že zhubnou nebo vybudují svalovou hmotu. Nyní vědci Tufts zjistili, že příjem bílkovin může být také spojen s pomalejší progresí zánětu souvisejícího s věkem. Epidemiologové Adela Hruby a Paul F. Jacques, výzkumníci Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts, na základě svých předchozích studií o úloze bílkovin při zachování zdraví a funkce zjistili, že dospělí kolem šedesáti let, jejichž diety v průměru včetně dostatečného množství bílkovin – a zejména bílkovin z rostlin – vykazovaly méně známek „zánětu“. Zánět je chronický zánět nízkého stupně související s věkem spojený s křehkostí a nemocemi, jako je hypertenze, cukrovka, srdeční choroby a rakovina. V rámci svého výzkumu Hruby a Jacques kategorizovali záněty kombinací devíti běžných biomarkerů zánětu a oxidačního stresu, aby vytvořili složené skóre. Stejně jako zánět je oxidační stres spojen s procesem stárnutí a s ním souvisejícími nemocemi. Údaje pro jejich studii, která byla nedávno zveřejněna v časopise Current Developments in Nutrition, pocházejí od 2 106 účastníků Framingham Heart Study’s Offspring Cohort, dospělých, kteří se účastní dlouhodobé studie kardiovaskulárních onemocnění.
dodělat překlad:
https://academic.oup.com/cdn/article/3/5/nzz019/5421623?login=false