Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Vyšší příjem bílkovin může omezit záněty související s věkem

📅 1. 4. 2024  Mgr. Martin Jelínek    

 

Vyšší příjem bílkovin může omezit záněty související s věkem

Často slýcháme, že konzumace bílkovin může prospět lidem, kteří doufají, že zhubnou nebo vybudují svalovou hmotu. Nyní vědci Tufts zjistili, že příjem bílkovin může být také spojen s pomalejší progresí zánětu souvisejícího s věkem.

Epidemiologové Adela Hruby a Paul F. Jacques, výzkumníci Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts, na základě svých předchozích studií o úloze bílkovin při zachování zdraví a funkce zjistili, že dospělí kolem šedesáti let, jejichž diety v průměru včetně dostatečného množství bílkovin – a zejména bílkovin z rostlin – vykazovaly méně známek „zánětu“. Zánět je chronický zánět nízkého stupně související s věkem spojený s křehkostí a nemocemi, jako je hypertenze, cukrovka, srdeční choroby a rakovina.

V rámci svého výzkumu Hruby a Jacques kategorizovali záněty kombinací devíti běžných biomarkerů zánětu a oxidačního stresu, aby vytvořili složené skóre. Stejně jako zánět je oxidační stres spojen s procesem stárnutí a s ním souvisejícími nemocemi.

Údaje pro jejich studii, která byla nedávno zveřejněna v časopise Current Developments in Nutrition, pocházejí od 2 106 účastníků Framingham Heart Study’s Offspring Cohort, dospělých, kteří se účastní dlouhodobé studie kardiovaskulárních onemocnění.

 

 

 

 

dodělat překlad:

https://academic.oup.com/cdn/article/3/5/nzz019/5421623?login=false