Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Strava bohatá na rostlinné produkty snižuje riziko kognitivních poruch u starších osob

📅 1. 4. 2024  Mgr. Martin Jelínek    

Strava bohatá na rostlinné produkty snižuje riziko kognitivních poruch a demence u starších osob. Vyplývá to ze studie Biomarkers and Nutritional Food Metabolomics Research Group Fakulty farmacie a potravinářských věd Univerzity v Barceloně (UB) a CIBER on Frailty and Healthy Aging (CIBERFES).

Článek, publikovaný v časopise Molecular Nutrition and Food Research, vede Cristina Andrés-Lacueva, profesorka na Fakultě farmacie a potravinářských věd a vedoucí Biomarkers and Nutritional Metabolomics of Food Research Group UB a Biomedical Research Network. Centrum pro slabé a zdravé stárnutí (CIBERFES), které je také součástí Food Innovation Network of Catalonia (XIA).

Tato evropská studie, která je součástí Iniciativy společného programování „Zdravá strava pro zdravý život“ (JPI HDHL), byla prováděna po dobu 12 let za účasti 842 lidí ve věku nad 65 let v regionech Bordeaux a Dijon (Francie).

Metabolomika ke studiu vlivu stravy na zdraví

Studie analyzuje vztah mezi metabolismem složek potravy, střevní mikrobiotou, endogenním metabolismem a kognitivní poruchou. Jak poznamenává Mireia Urpí-Sardà z katedry výživy, potravinářství a gastronomie a CIBERFES, „to, co jsme analyzovali ve zkoumaných kohortách, je modulační role stravy v riziku trpět kognitivní poruchou“. Urpí-Sardà poukazuje na to, že „výsledky ukazují významnou souvislost mezi těmito procesy a určitými metabolity“.

Výsledky odhalují ochrannou souvislost mezi metabolity pocházejícími z kakaa, kávy, hub a červeného vína, mikrobiálním metabolismem potravin bohatých na polyfenoly (jablka, kakao, zelený čaj, borůvky, pomeranče nebo granátová jablka) a kognitivními poruchami u starších osob.
Analýza vzorků plazmy ukázala, že některé metabolity souvisejí s progresí kognitivní poruchy a demence. Jak vysvětluje profesorka Cristina Andrés-Lacueva, „například 2-furoylglycin a 3-methylanthin, které jsou biomarkery konzumace kávy a kakaa, měly ochranný profil, zatímco sacharin – pocházející z konzumace umělých sladidel – je spojován s poškozujícím účinkem. role".

Mercè Pallàs, profesor na Fakultě farmacie a potravinářských věd a člen Institutu neurověd (UBNeuro) UB, zdůrazňuje, že „studium vztahu mezi kognitivní poruchou, metabolismem mikrobioty a potravy a endogenním metabolismem je zásadní. rozvíjet preventivní a terapeutické strategie, které pomáhají pečovat o naše kognitivní zdraví“.

Dietní změny pro zdravé kognitivní stárnutí

Proto jsou změny životního stylu a stravy rozhodující jako strategie prevence kognitivního zhoršování a jeho progrese u neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a další demence. „Větší příjem ovoce, zeleniny a rostlinných potravin poskytuje polyfenoly a další bioaktivní sloučeniny, které by mohly pomoci snížit riziko poklesu kognitivních funkcí v důsledku stárnutí,“ říká Cristina Andrés-Lacueva.

Na studii se dále podílely týmy z Ústavu farmakologie, toxikologie a terapeutické chemie Fakulty farmacie a potravinářství a Ústavu genetiky, mikrobiologie a statistiky Biologické fakulty. Na studii spolupracovaly také University of Bordeaux a INRAE ​​Center University Clermont-Ferrand (Francie), King's College London (Spojené království), University of Amsterdam (Nizozemí) a Paracelsus Medical Private University (Rakousko). Výzkum získal finanční prostředky z mezinárodních akcí společného programování PCIN-2015-229, z Evropských fondů pro regionální rozvoj (ERDF) a od bývalého ministerstva hospodářství, průmyslu a konkurenceschopnosti (MINECO) prostřednictvím Iniciativy společného plánování „Zdravá strava pro zdravý život“.

Strava bohatá na rostlinné produkty snižuje riziko kognitivních poruch u starších osob

Zdroje:

[1]  UB