Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Sloučenina zeleného čaje pomáhá p53, „strážci genomu“ a supresoru nádorů

📅 1. 4. 2024  Mgr. Martin Jelínek    

Antioxidant nalezený v zeleném čaji může zvýšit hladiny p53, přírodního protirakovinného proteinu, známého jako „strážce genomu“ pro svou schopnost opravovat poškození DNA nebo ničit rakovinové buňky. Studie o přímé interakci mezi p53 a sloučeninou zeleného čaje, epigalokatechin gallátem (EGCG), dnes zveřejněná v Nature Communications, ukazuje na nový cíl pro objevy léků na rakovinu.

"Jak molekuly p53, tak EGCG jsou extrémně zajímavé. Mutace v p53 se nacházejí u více než 50 % lidských rakovin, zatímco EGCG je hlavním antioxidantem v zeleném čaji, celosvětově oblíbeném nápoji," řekl Chunyu Wang, korespondent a profesor. biologických věd na Rensselaer Polytechnic Institute. "Nyní zjišťujeme, že mezi nimi existuje dříve neznámá přímá interakce, která ukazuje na novou cestu pro vývoj protirakovinných léků. Naše práce pomáhá vysvětlit, jak je EGCG schopno zvýšit protirakovinnou aktivitu p53 a otevřít dveře." k vývoji léků se sloučeninami podobnými EGCG."

Wang, člen Rensselaerova centra pro biotechnologie a interdisciplinární studia, je odborníkem na využití nukleární magnetické rezonanční spektroskopie ke studiu specifických mechanismů u Alzheimerovy choroby a rakoviny, včetně p53, který popsal jako „pravděpodobně nejdůležitější protein v lidské rakovině. "

 

Sloučenina zeleného čaje pomáhá p53, „strážci genomu“ a supresoru nádorů

P53 má několik dobře známých protirakovinných funkcí, včetně zastavení buněčného růstu, aby se umožnila oprava DNA, aktivace opravy DNA a zahájení programované buněčné smrti - nazývané apoptóza - pokud nelze opravit poškození DNA. Jeden konec proteinu, známý jako N-terminální doména, má flexibilní tvar, a proto může potenciálně sloužit několika funkcím v závislosti na jeho interakci s více molekulami.

EGCG je přírodní antioxidant, což znamená, že pomáhá napravovat téměř neustálé škody způsobené používáním kyslíkového metabolismu. EGCG se vyskytuje v hojném množství v zeleném čaji a je také baleno jako bylinný doplněk.

Wangův tým zjistil, že interakce mezi EGCG a p53 chrání protein před degradací. Typicky, poté, co je produkován v těle, je p53 rychle degradován, když N-terminální doména interaguje s proteinem nazývaným MDM2. Tento pravidelný cyklus produkce a degradace udržuje hladiny p53 na nízké konstantě.

"EGCG i MDM2 se vážou na stejné místo na p53, N-terminální doméně, takže EGCG soutěží s MDM2," řekl Wang. "Když se EGCG váže s p53, protein není degradován prostřednictvím MDM2, takže hladina p53 se zvýší s přímou interakcí s EGCG, a to znamená, že existuje více p53 pro protirakovinnou funkci. To je velmi důležitá interakce. "

"EGCG váže vnitřně neuspořádanou N-terminální doménu p53 a narušuje interakci p53-MDM2" byla zveřejněna s podporou několika grantů od National Institutes of Health. V Rensselaer se k Wangovi k výzkumu připojili Lauren Gandy, Weihua Jin, Lufeng Yan, Xinyue Liu a Yuanyuan Xiao. První autor Jing Zhao je bývalým členem Wangovy laboratoře, nyní na fakultě Čínské zemědělské univerzity v Pekingu v Číně. Spoluprvní autor Alan Blaney je M.D.-Ph.D. student na lékařské univerzitě v Upstate. Výzkumníci také přispěli ze SUNY Upstate Medical Center; University of Massachusetts, Amherst; New York University; Státní univerzita v New Yorku v Binghamtonu; NYU Šanghaj; a Merck Research Laboratories.


Provázat se seznamem druhů čajů, které máme v databázi
 

Zdroje:

[1]  SD