📅 1. 4. 2024 Mgr. Martin Jelínek
Makulární degenerace je závažné onemocnění, které postihuje žlutou skvrnu (Macula lutea) na sítnici oka. Postižený přichází o centrální vidění, situace postupně vede ke ztrátě zraku. Odhaduje se, že postihuje více než 170 milionů lidí na celém světě, ve vyspělých uzemích se jedná o nejčastější příčinu slepoty.
Tento problém vzniká především ve vyšším věku, vliv má i zdravotní stav jedince (nejvíce diabetes mellitus a hypercholesterolémie) a životní styl (kouření, UV záření).
Na vznik a rozvoj makulární degenerace má vliv i kvalita stravy. Mezi nejvýznamnější látky ovlivňující funkci žluté skvrny patří některé karoteny a karotenoidy, jejichž bohatým zdrojem jsou například goji (plody kustovnice - Lycium chinense a Lycium barbarum), které obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu.
Studie publikována v časopise Nutrients potvrdila, že pravidelná konzumace malé porce sušených plodů goji může pomoci předejít nebo oddálit rozvoj věkem podmíněné makulární degenerace u zdravých lidí středního věku. U účastníků studie, kteří konzumovali 28 g sušených plodů goji pětkrát týdně po dobu 90 dnů, došlo ke zvýšení hustoty ochranných pigmentů v očích, které filtrují škodlivé modré světlo a poskytují antioxidační ochranu [1]. Tento vliv je připisován nejen vysoké koncentraci luteinu a zeaxantinu v plodech kustovnice, ale i jejich dobré biologické využitelnosti.
Plody kustovnice ale nejsou jediným zdrojem pro zrak prospěšných látek. Významné množství luteinu i zeaxantinu obsahují například [2]:
50 g (1/2 šálku)
?:
50 g (1/2 šálku)
?:
20 g (2 polévkové lžíce)
?:
20 g (2 polévkové lžíce,20 kusů)
?:
1.5 g (1/2 čajové lžičky)
?:
100 g (1/2 šálku)
?:
50 g (1/2 šálku)
?:
50 g (1/4 šálku)
?:
100 g (2/3 šálku)
?:
100 g (1/2 šálku)
?:
100 g (1/2 šálku)
?:
- kapusta,
- špenát,
- nať petržele,
- pistácie,
- sladké papriky,
- brokolice,
- mangold,
- zelený hrášek,
- tuřín,
- sladká kukuřice,
- dýně.
Pravidelná přítomnost těchto potravin v jídelníčku má potenciál dlouhodobě chránit zrak před vznikem makulární degenerace. Sledovat obsah těchto živin ve stravě umožňují některé nutriční aplikace.