Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Jak méně jíst může zpomalit proces stárnutí

📅 1. 4. 2024  Mgr. Martin Jelínek    

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170213151306.htm

Jak méně jíst může zpomalit proces stárnutí

 

Existuje mnohomiliardový průmysl věnovaný produktům, které bojují proti známkám stárnutí, ale zvlhčovače jdou pouze do hloubky pokožky. Stárnutí nastává hlouběji – na buněčné úrovni – a vědci zjistili, že méně jíst může tento buněčný proces zpomalit.

Nedávný výzkum publikovaný v Molecular & Cellular Proteomics nabízí jeden pohled na to, jak snížení kalorií ovlivňuje stárnutí uvnitř buňky. Vědci zjistili, že když se ribozomy – tvůrci bílkovin v buňce – zpomalí, zpomalí se i proces stárnutí. Snížená rychlost snižuje produkci, ale dává ribozomům více času na opravu.

„Ribozom je velmi složitý stroj, něco jako vaše auto, a pravidelně potřebuje údržbu, aby vyměnil součásti, které se opotřebovávají nejrychleji,“ řekl profesor biochemie BYU a hlavní autor John Price. „Když se pneumatiky opotřebují, nevyhodíte celé auto a nekoupíte nové. Je levnější vyměnit pneumatiky."

Co tedy způsobuje zpomalení produkce ribozomů na prvním místě? Alespoň pro myši: snížená spotřeba kalorií.

Price a jeho kolegové výzkumníci pozorovali dvě skupiny myší. Jedna skupina měla neomezený přístup k jídlu, zatímco druhá měla omezený příjem o 35 procent méně kalorií, i když stále dostávala všechny potřebné živiny pro přežití.

"Když omezíte spotřebu kalorií, životnost se téměř lineárně prodlouží," řekl Price. "Odvodili jsme, že omezení způsobilo skutečné biochemické změny, které zpomalily rychlost stárnutí."

Priceův tým není první, kdo prokázal spojení mezi snížením kalorií a délkou života, ale byl první, kdo ukázal, že obecná syntéza bílkovin se zpomaluje, a rozpoznal roli ribozomu při usnadňování těchto biochemických změn prodlužujících mládí.
Myši s omezeným příjmem kalorií jsou energičtější a trpí méně nemocemi,“ řekl Price. "A nejde jen o to, že žijí déle, ale protože si lépe udržují svá těla, jsou také déle mladší."

Ribozomy, stejně jako auta, jsou drahé a důležité – využívají 10–20 procent celkové energie buňky k vytvoření všech proteinů nezbytných pro fungování buňky. Z tohoto důvodu je nepraktické zničit celý ribozom, když začne selhávat. Ale pravidelná oprava jednotlivých částí ribozomu umožňuje ribozomům pokračovat ve výrobě vysoce kvalitních proteinů déle, než by jinak. Tato špičková produkce zase udržuje dobré fungování buněk a celého těla.

Navzdory této studii pozorované spojení mezi konzumací méně kalorií a delší životností, Price ujistil, že lidé by neměli začít počítat kalorie a očekávat, že zůstanou navždy mladí. Omezení kalorií nebylo na lidech testováno jako strategie proti stárnutí a základním poselstvím je pochopení důležitosti péče o naše tělo.

"Jídlo není jen materiál ke spálení - je to signál, který říká našemu tělu a buňkám, jak reagovat," řekl Price. "Dostáváme se k mechanismům stárnutí, které nám mohou pomoci činit informovanější rozhodnutí o tom, co jíme."

Zdroje:

[1]  BYU