Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Magazín

Deset TOP potravin pro podzimní stravování podle Martina Jelínka

📅 1. 4. 2024  Mgr. Martin Jelínek    

1. Dýně
Na první pohled nutričně nezajímavá potravina používaná jako základ pro přípravu polévek, omáček nebo koláčů. Ale pozor - je plná vlákniny a karotenů s antioxidačními účinky, dýňová semínka navíc poskytnou nenasycené mastné kyseliny a řadu minerálů.

Deset TOP potravin pro podzimní stravování podle Martina Jelínka

2. Švestky
Chronicky známý zdroj rozpustné vlákniny (především pektinů), kterou střevní mikrobiota doslova miluje. Ve formě omáček, pyré, džemů či konzumované syrové nebo sušené se tradičně doporučují pro podporu střevní peristaltiky.

3. Lískové ořechy
Vděčný zdroj nerozpustné vlákniny, omega-9 kyselin a vápníku s hořčíkem. Společně s dýňovými semínky poslouží jako ozdoba u řady receptů.

4. Česnek
Sušené zásoby česneku se vyplatí pravidelně používat nejen jako zdroj látek podporujících imunitní pochody. Česnek je (podobně jako cibule) významným zdrojem inulínu, tato rozpustná forma vlákniny je v dnešní době nejvíce propagovaným prebiotikem vůbec.

5. Brambor
V racionální výživě často zatracovaná potravina z důvodu nadměrného obsahu sacharidů s vyššími hodnotami glykemického indexu. Toto je ale nešťastný úhel pohledu, protože syrové brambory obsahují rezistentní škrob - složku, která slouží jako klíčový zdroj obživy pro probiotické mikroorganismy ve střevech. Tepelnou úpravou tento druh škrobu mění svoji strukturu a stává se stravitelným, po zchládnutí brambor (nebo hranolek) se ale zpátky mění na rezistentní.

6. Kukuřice
Podobně jako u brambor se i tato plodina prezentuje jako nutričně chudá a vysokoglykemická, platí ale pro ni stejná pravidla - je zdrojem rezistentního škrobu, přítomnost produktů z kukuřice v jídelníčku tak prospívá především střevní mikrobiotě.

7. Červené zelí
Bohatý zdroj vlákniny, se kterým je možné v kuchyni pracovat v syrovém, kvašeném i tepelně upraveném stavu.

8. Husa
Maso sice neprospívá probiotickým mikroorganismům ve střevech, bylo by ale smutné vyhýbat se tradičním podzimním receptům, jako je např. svatomartinská husa s kvašeným červeným zelím. I přesto, že knedlíky ve zdravé výživě nemají svoje místo, je třeba v kontextu se střevní mikrobiotou zdůraznit, že i produkty z mouky obsahují rezistentní škroby. S důležitým dodatkem - je potřeba je jíst studené.

9. Houby
Běžně se prezentují jako zdroj (především nerozpustné) vlákniny, s ohledem na místo jejich výskytu umí poskytnout i minerály. Některé druhy hub jsou bohaté na beta-glukany - látky podporující imunitní systém.

10. Burčák
Podzim bez burčáku není pravý podzim. S nízkým podílem alkoholu a vysokou koncentrací kvasinek umí tento nápoj při větší konzumaci udělat doslova "průvan ve střevech".
Proto by mělo platit pravidlo "všeho s mírou" - pijte do polopita, jezte do polosyta a se svojí střevní mikrobiotou si užívejte krás podzimu.