Bílkoviny, které se tvoří v buňkách rostlin i živočichů a účinkují jako katalyzátory, takže pomáhají urychlovat biologické procesy. Účinkují v kombinaci s látkou, která má být zpracována a pomáhají ji změnit se v jinou látku. Enzymy ve slinách, žaludeční enzymy, enzymy v tenkém střevě a slinivce břišní hrají životně důležitou úlohu při trávení: pomáhají změnit přijatou potravu do takové formy, aby ji mohl organismus co nejlépe využít, případně vyloučit jako odpadový produkt. Každý z enzymů má svoji specifickou úlohu (např. enzym štěpící tuky nemůže zpracovávat bílkoviny nebo sacharidy. Enzymy jsou pro dobrý stav organismu životně důležité – selže-li jediný enzym, vzniká závažná porucha. Běžným příkladem je fenylketonurie – neschopnost metabolizovat základní aminokyseliny (když není tento stav léčen, může dojít k tělesným deformacím a duševním poruchám.

Zpět na slovník