Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Látka vyskytující se v pryskyřici různých druhů akácií. Je rozpustná ve vodě a je to jeden z nejstarších přírodních emulgátorů. Používá se jako zahušťovadlo, stabilizátor a emulgátor (E414).

Využívá se především při výrobě cukrovinek, protože snižuje tvorbu cukerných krystalů a na povrchu způsobuje hladký a lesklý film. Toho se využívá i při výrobě cukrových polev na pekařské výrobky nebo u čokoládových výrobků a v sýrech.

Jako zahušťovadlo se používá do želé, žvýkaček a různých polev.

Stabilizuje emulze obsahující vodu a olej (obě složky se od sebe neoddělí) a stejný účinek má i u pěny v nápojích typu Coca Cola a v pivu.

Ve zmrzlinách a mražených krémech tvoří malé krystalky a tím se dosáhne správné konzistence.

V dietních nápojích slouží jako zdroj rozpustné vlákniny a v práškových nápojích působí jako nosič a stabilizátor aroma.

Nachází se i v cereálních sušenkách, nízkokalorických dressincích, majonézách, v pomazánkách, nízkotučných jogurtech, vanilkových prášcích, mražených výrobcích a ve zpracovaném mase.

Prokázalo se, že může snižovat hladinu cholesterolu a může mít pozitivní vliv na střevní mikrobiotu.

Je považována za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky. U citlivých jedinců může při styku s touto látkou dojít k alergické reakci (senná rýma, ekzém, astma).

Zpět na slovník