Suši

Suši zná v našich končinách snad každý – i ten, kdo je ještě neměl možnost ochutnat. Obliba tohoto národního japonského pokrmu v posledních letech dramaticky vzrostla. Budeme-li hledat důvody, jsou těmi hlavními kombinace dobré dostupnosti surovin a nádech exotiky. Tu jsme navíc při troše šikovnosti schopni přitáhnout i do vlastní domácí kuchyně.

Dnešní přiklad bude ukázkový, ale z opačného pohledu, než většina očekává, tedy odstrašující. Záměrem je ukázat, jak je možné při snaze být „in“ zvolit kombinaci surovin, která zbytečně pokazí celý „zdravý“ dojem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnotit dnešní výsledek z hlediska nutriční výbavy je vcelku jednoduché. Bílá rýže, kterou z výrobních důvodů nebudeme schopni nahradit celozrnnou variantou, poskytne dostatek sacharidů s vysokým glykemickým indexem. Ostatních živin (makro i mikro) je velmi poskrovnu, minerální deficit trochu srovná mořská řasa.

  2. Okurka je zdrojem vody, malého množství vlákniny a ještě menšího zastoupení minerálů, takže ve výsledku žádný zázrak.

  3. Korunu všemu jsme nasadili použitím krabích tyčinek, které jsou z nutričního pohledu velkou neznámou. Jejich výrobce sice uvádí obsah základních makrosložek, mám ale ve zvyku zaujímat vůči jakýmkoli produktům vyráběným ze zbytků živočichů velkou nedůvěru. Takže tady se dobrovolně vzdávám jakýchkoli snah o seriózní komentáře.

  4. Kdybych měl představu o „dokonalosti“ a chtěl se držet originálních receptur, nabízí se mi nepřeberné množství možností, co zvolit z podstatně kvalitnějších a samozřejmě i chutnějších zdrojů – různé druhy ryb, mořských plodů, nebo i vegetariánské varianty s avokádem nebo houbami. Při kontrole nad kvalitou těchto surovin se zásadním způsobem mění i veškeré charakteristiky pokrmu včetně chuťových.

  5. Glykemický index suši se pohybuje ve středních hodnotách. Do nízkých jej nedostaneme, bude nám v tom bránit bílá rýže.

  6. Acidobazicky se budeme ve většině případů pohybovat v kyselejších tendencích. Protože se při výrobě suši používá ocet (rýžový, jablečný, vinný, i balsamikový), napadá mě jedna varianta, jak acidobazicitu posunout do zásadotvorných směrů – použitím ume octa. Ten ale posune chuť suši úplně jiným směrem, než většina z nás bude očekávat (už jenom proto, že se nejedná o ocet v pravém slovaa smyslu).

  7. Termicky je dnešní suši mírně ohřívající – možná se budete divit, ale odpovědnost nesou….barviva . konzervanty a zvýrazňovače chutí v krabích tyčinkách. Pokud bychom připravili originální suši, jehož součástí je většinou koření wasabi, bude výsledek typicky ohřívající.

  8. S krabími tyčinkami bude energetická tendence převážně jin, nezvrátí to ani použitá sójová omáčka. Pokud bychom použili rybí maso, dostáváme se k zajímavému výsledku, který se blíží harmonickému středu.

  9. Suši s krabími tyčinkami by se měl (dle mého zdravého a zralého úsudku) vyhýbat úplně každý. Nemá význam v tomto případě rozlišovat a hledat zoufalce, kterému dobrovolně a s láskou k bližnímu svému dnešní recept doporučíme. Byť se na fotce tváří fantasticky...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

3 Kč / 1 kousek

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro

Sportovce
Děti od 3 let
Bezlepkovou dietu
Laktózově intolerantní

Podobné recepty