Rozmarýnový salát

Masité pokrmy hýbou světem, co je lidstvo na této planetě. Dnešní doba bohužel trpí problémem zajištění dostatečné kvality mnoha těchto surovin, což platí především pro potraviny s rychlou produkcí. Sem samozřejmě patří i drůbeží. Zvolíme-li ale jeho bio původ, naskytne se nám možnost mít na talíři skutečně kvalitní, čerstvý a šťavnatý kousek, se kterým se vyplatí kouzlit.

Toužíme-li po minutce, jejíž přípravu nepokazí ani začátečník, začněme lehkým salátem. Dostupnost surovin tady nebude pro nikoho problém a cenová relace výsledného pokrmu bude také příjemná, i když sáhneme po bio kvalitě.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnocení masitých receptů bývá poměrně nenáročné. Pohled do nutriční tabulky nabídne zajímavou poměrovou kombinaci makroživin, ze které vyplyne, že na talíři máme typicky vysokoproteinový pokrm. Téměř všechny bílkoviny pochází z masa, jsou tedy plnohodnotné.

  2. Zastoupení tuků je minimální, v rámci vztahu k ostatním složkám musí říci, že se mi líbí. Díky použití olivového oleje se nám podařilo dosáhnout převahy nenasycených forem nad nasycenými.

  3. Sacharidů je minimum. To je vcelku logické, protože jsme se neobtěžovali připravit přílohu. Bohužel toto musíme říct i o vláknině, což je v dnešním případě věčná škoda.

  4. Výsledná hodnota glykemického indexu pokrmu bude enormně nízká. V mnoha případech toto považujme za výrazné plus.

  5. Stravitelnost pokrmu je náročnější. To je ale typické pro všechny masité recepty, s tímto parametrem bohužel nic neuděláme.

  6. Sójová omáčka a maso jsou typicky dominantní jang potraviny a tímto směrem povedou i celý recept. Syrová zelenina sice tuto tendenci zmírní, ale ani v kombinaci s olejem nepřeváží.

  7. Celkové množství energie se bude líbit především jedincům toužícím po redukci nadváhy. Z mého pohledu je ale poměrně nízké, osobně by mi v praxi chyběla. Tady ale narážíme na problém, kdy masité varianty zeleninového salátu jsou dokonalým základem nízkosacharidových diet, konkrétně těch vysokoproteinových, u kterých navíc chybí dostatek tuků, jež by energii doplnily na běžnou normu. Většina takových diet se totiž používá pro situace redukce nadváhy, jsou tedy časově omezené. V těchto případech tak nemá význam vnášet jakékoli námitky proti menšímu zastoupení energie.

  8. Výsledná tendence termického působení na metabolismus strávníka bude mírně osvěžující. Zeleninový salát společně s olejem tady udělají své.

  9. Pokud bych měl volit ideální situaci, ve které se tento recept bude hodit, nabídne se mi hned několik možností: U redukčních diet použijme salát na večeři, výhodou této situace je absence přílohy, tedy sacharidů. U vysokoproteinových diet buď oběd, nebo večeře (preferoval bych ale z důvodu stravitelnosti obědový čas). U sportovců jako druhé jídlo po tréninku, kde to první bude samozřejmě vysokosacharidové.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

12 minut (bez marinování)

Přibližná cena

41Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro







Podobné recepty