Řecký salát (Choriatiki)

Čas osvěžujících salátů je v plném proudu, řecká krize taktéž, podpořme proto alespoň skrze krátkou exkurzi do této ekonomicky rozladěné země naše jižní přátele přípravou a konzumací jejich typického pokrmu. Tím je choriatiki neboli klasický řecký salát, který bude schopen vydráždit naše chuťové buňky velmi provokativním způsobem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Protože součástí salátu není žádné pečivo ani luštěniny, je vcelku logické, že se na nás z talíře neusmívá vysokosacharidový pokrm, ale naopak proteinové překvapení.

  2. Pokud bychom chtěli salát nazvat nutričně vyváženým, s opatrností bych raději volil charakteristiku, kde žádná z přítomných makroživin nevybočuje z řady. Fakticky mi to zní lépe.

  3. Jediné, čeho se mi v tomto zeleninovém pokrmu nedostává, je vláknina. Zastoupená samozřejmě je, ale v poměrně malém množství.

  4. Tuky mírně převyšují svojí gramáží bílkoviny, ale skutečně pouze o chlup. Větší část pochází ze sýru, zbytek pak z oliv. Ve výsledném součtu je tak poměr nasycených forem mírně vyšší, než bychom si mohli přát, taková je už ale daň za exotickou klasiku. A to ještě neřešíme fakt, že většina strávníků si velmi ráda dopřeje tuto dobrotu s pečivem, kde se tyto poměry budou měnit dál. Tak nebo tak ale výsledek pořád ještě žádná tragédie není – mohli bychom si v rámci férového hodnocení naservírovat na stůl desítky jiných, běžně konzumovaných pokrmů, u kterých je situace s ruky podstatně zdravotně horší. Řečeno ještě jinak – pořád mluvíme o zdravém receptu.

  5. Krátká poznámka k použitým olivám – volíme samozřejmě černé, tedy zralé. Všimněte si na fotce, že Eva velmi zodpovědně použila zralé olivy NEkonzervované šidítkem jménem glukonát železnatý (E579), který dává většině prodávaných oliv typicky černou barvu. Ten je sice obecně považován za tzv. bezpečné aditivum, v našem pojetí to ale neznamená, že se budeme jeho použitím ochuzovat o zážitek z přirozené barvy dané samotnou matkou přírodou.

  6. I přes použití pepře a červené cibule se bude salát chovat typicky osvěžujícím způsobem. Máme tak v záloze vlastnost, která se v létě jednoznačně vyplatí.

  7. Acidobazicky se recept bude chovat mírně kyselinotvorně.

  8. Salát je poměrně dobře stravitelný, na pozoru by se měli mít pouze žlučníkáři z důvodu mírně vyššího poměru tuků.

  9. Pokud budeme vnímat pokrm nutričníma očima, může se zdát, že přijde vhod i v situacích redukce nadváhy. Celkové množství energie tomu napovídá, na stranu druhou bych v těchto situacích byl opatrný s jeho večerní konzumací už právě kvůli zmiňovaným tukům.

  10. Dětem z důvodu přítomnosti pepře a syrové cibule raději až cca od tří let, sportovcům nejlépe po zátěži, navíc s kvalitním pečivem.

  11. Vyšší poměr tuků bude výhodou pro jedince, kteří disponují rychlým typem metabolismu ve smyslu tvorby energie. Toto je ale specifikum, které vědomě využívá velmi malé procento populace.

  12. Laktózově intolerantní by se měli mít na pozoru, i sýr fetta je typickým zástupcem mléčného cukru.

  13. Když už zmiňujeme tento sýr – s ohledem na jeho typicky silně slanou chuť je potřeba si uvědomit, že je zdrojem nemalého množství soli, tedy sodíku. Lidé trpící vysokým krevním tlakem by měli k jeho pravidelné konzumaci přistupovat opatrně.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

29 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro



Podobné recepty