Piña Colada smoothie

Kombinace kokosu s ananasem je prostě oblíbená a léty prověřená. Svou popularitu si získala především v podobě drinku s názvem Piňa Colada, což v překladu znamená tekutý ananas. A my si dnes taky vytvoříme ananasovou dobrotu v tekuté formě, jejíž součástí bude kokosové mléko, které náš nápoj prodchne chutí i vůní exotiky. Vydejme se tedy společně ulovit a ochutnat „perlu Karibiku“, avšak s čistou (alkoholem nezatíženou) hlavou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Vychutnávat Piňa Coladu hned zkraje roku je docela frajeřina. Pokud zapojíme do tohoto excelentního chuťového zážitku i trochu rozumu a zhodnotíme všechny jeho charakteristiky, může nám chutnat ještě více.

  2. Obsah bílkovin ve smoothies až na malé výjimky nebývá nijak vysoký. Platí to i v dnešním případě. S ohledem na jejich množství ani nemá význam je jakkoli hodnotit, považujme je za kosmetickou složku v receptu.

  3. Něco podobného platí i o tucích. Jejich zdrojem je kokosové mléko, jsou tedy většinově nasycené, ale zdaleka ne zdraví škodlivé, jak se běžně o nasycených formách tvrdí. Kokos je výjimkou, která zastupuje některé formy nasycených tuků, které v lidském metabolismu hrají nezastupitelnou roli. Jako zdroj koncentrované energie v našem případě nehrozí žádným nebezpečím, těch několik málo kalorií nemá proto smysl komentovat.

  4. Jiná písnička už zazní u sacharidů, které ve svém zastoupení jasně převažují. Většina z nich je zastoupena jednoduchými formami, hodnota jejich glykemického indexu ale naštěstí nebude nijak vysoká. Důvodem je převažující zastoupení fruktózy a vysoký poměr vlákniny. Jediný faktor, který posouvá GI výše, je proces mixování. V konečném výsledku se ale budeme stále pohybovat pod hranicemi tabulkově středních hodnot.

  5. Celkové zastoupení energie je ukázkově nízké. Dnešní recept není tedy jenom pro fajnšmekry, dopřát si jej s klidným svědomím mohou i jedinci v redukčních dietách.

  6. Termicky je koktejl mírně ochlazující. Na vině je banán s kokosovým mlékem, s tím ale v tomto rozpoložení nic neuděláme (snad s výjimkou situací, kdy použijeme vhodný druh ohřívajícího koření).

  7. Z energetického hlediska jsou všechny podobné typy koktejlů dominantně jin.

  8. Zastoupení ananasu přináší přítomnost některých enzymů v čele s bromelinem, jehož výhoda spočívá nejen ve schopnosti štěpit bílkoviny, ale má přímý pozitivní vliv na potlačování některých zánětů v těle.

  9. Z acidobazického pohledu je Piňa Colada mírně okyselující. Může to být důvod nepít tuto dobrotu po litrech, ale dopřát si jej opravdu jako delikátní koktejl, kterým dráždíme především chuťové smysly.

  10. Z hlediska kvality bych se přimlouval za větší obezřetnost při výběru ananasu. Nezralý je špatně, přezrálý z důvodu rizika hniloby a obsahu plísní ještě horší.

  11. Protože jsme se velkým obloukem vyhnuli alkoholu, nebojme se dopřát tuto lahůdku i dětem (přibližně od 18 měsíců).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.