Pečené krůtí stehno

Krůta jako zástupce drůbeže je na rozdíl od častěji preferovaného kuřete považována za mnohem kvalitnější maso. Potenciální riziko xenobiotik je nižší, chuť i vůně plnější, pouze příprava trochu delší. Stehna mají vždy šťavnatější chuť než prsa, mírně se liší i aminokyselinové spektrum, volba dnes proto padá tímto směrem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah bílkovin je jasně dominující, naopak ztrácejí jak tuky, tak sacharidy. Poměr základních složek je tak docela nevyrovnaný, minimum tuků a přebytek bílkovin nás vede k tomu, že je možné považovat celý recept za tzv. dietní. Obsah energie na relativně velkou porci není nikterak závratný, specificko-dynamický účinek naopak zbytečně vysoký.

  2. Výstražným znamením je tady celkový posun acidobazicity do silně kyselých hodnot. Na neutralizaci bychom mohli myslet pouze v případě, kdy bychom znásobili množství zeleniny.

  3. Energeticky jsme na tom také jasně a nekompromisně. Dovolím si podrobnější komentář. Brambory jako hlíznatá zelenina kráčí k energetickému středu. Protože jsou rozvařené a rozmixované, směřují tak více k jinu, navíc podporované přidaným rostlinným mlékem se stejnou charakteristikou. Zelenina je typicky jinová. Důvody, proč jsme zvolili pouze syrovou a ne tepelně upravenou, hledejme ve výraznějších jinových tendencích a současně i obsahu aktivních enzymů (tyto sice „mrtvolnost“ stravy nezvrátí, každá trocha se ale vždy hodí). Krůta je jasně jangová, navíc objemově dominuje. Koření, které jsme použili, posouvají společně s přílohou a zeleninou energetickou tendenci masa více k jinu. Touto kombinací tedy snížíme z tohoto popisovaného úhlu pohledu ne vždy žádoucí jangový dopad masa na chování celého těla.

  4. Existují samozřejmě situace, kdy je jangový, v dnešním případě současně i lehce zahřívající pokrm (brzděný syrovou zeleninou) žádoucí. Masožroutům se může líbit nejen ve stavech zimomřivosti, dietáři si také pochutnají. Mnozí sportovci, obzvlášť po těžším tréninku, nepohrdnou dnešní dobrotou (pokud jim ji někdo upeče) – osobně bych sice volil něco s nižším specificko-dynamickým dopadem s podobným množstvím bílkovin, ale já nejsem oni.

  5. Glykemický index je jasně nízký, ani teplá bramborová kaše s hodnotami příliš výrazně nezamává.

  6. Protože se jedná o silně masitý pokrm, měli by se mu vyhýbat nejen vegetariáni, ale i jedinci zápasící s poruchami především nespecifické imunity, ekzematici nebo všichni, kteří se snaží vyřešit problémy se záněty v těle.

  7. Když tak koukám na výsledek a ptám se, co bych ještě udělal jinak a jak recept vylepšil, napadají mě následující změny: a) Místo bramborové kaše dát rýži natural – zvýšíme tím obsah sacharidů i vlákniny. b) Přidat více zeleniny – z důvodu vysokého zastoupení bílkovin by bylo vhodné zeleniny naložit pořádný kopec, což je docela přesně vyjádření exaktně měřeného množství. O tom už ale byla řeč v acidobazickém komentáři.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.