Jáhlová kaše s konopnými semínky

Lidé si neustále stěžují na nedostatek peněz a špatné zdraví. S tímto jejich většinovým názorem nesouhlasím, protože na světě je peněz více než dost (dle Paretova pravidla ale nerovnoměrně rozdělených) a za zdraví si v převážné většině případů odpovídáme sami, takže pragmaticky řečeno bychom si měli stěžovat především sami na sebe.

V oblasti zdraví a stravování bychom ve skutečnosti měli apelovat na nedostatek představivosti a kreativity – například při sledování toho, co zprůměrovaný jedinec této společnosti je schopen (ne)vymyslet na svačinu, zjišťuji, že se vyplatí zaměřit pozornost právě na ukázky zajímavých řešení.

Cesta k praktickému řešení

Svačiny obecně jíme ve spěchu, často je proto odbydeme něčím, co je možné si strčit do kapsy a kousat za pochodu. Pro šťastlivce, kteří mají možnost si na chvíli (dopoledne nebo odpoledne) vydechnout a ušetřit pár minut času, nabízíme velmi atraktivní (tzn. rychlé na přípravu, chutné a současně nejen nutričně vyvážené) řešení. Velmi rád tuto možnost například volím při cestách mimo domov, což je i dnes, protože jednotlivé ingredience není problém vozit s sebou, a chuťově i nutričně nemám šanci se v žádném motorestu nejen v EU ani přiblížit k dnešní lahůdce.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Obsah živin krásně koresponduje s typem svačiny, která má za úkol ustabilnit hladinu krevní glykémie, načerpat dlouhou energii, neodstavit mozek ze hry a v podstatě ani žaludek, který je s mozkem v neustálém komunikačním spojení.

  2. Vyšší množství tuků, které v tabulce bijí do očí, poskytuje zoufalé minimum nasycených a silně nadprůměrné množství omega-3 tuků. Prostě dokonalost a krása na jednom místě.

  3. Bílkoviny jsou v dostačujícím množství, navíc dobře stravitelné.

  4. Úroveň stravitelnosti je vynikající, mozek po svačině bude pokračovat ve své aktivitě bez jakýchkoli výkyvů směrem dolů.

  5. Před sebou nemáme žádnou kalorickou bombu, na dlouhých cestách jsem proto přestal osahávat špeky na břiše, které se po této svačině určitě zvětšovat nebudou.

  6. Dominuje lehce jincharakteristika, na dlouhé cesty tedy přesně to, co potřebujeme.

  7. Termicky je většina surovinmírně ochlazující, semínka jsem zvolil ochucená kořením, mezi které patří i česnek. Rázem se tímto posouváme do ohřívajících sfér. V zimě po tom toužím vždy nejvíce.

  8. Recept neobsahuje lepek, což je další výhoda – občas získávám pocit, že stereotyp stravování postavený na opakované přítomnosti lepku lepí nejen střeva, ale i mozek (většiny řidičů).

  9. Vitariánům se nebude líbit neživost stravy. Tady si dovolím jeden praktický postřeh. Sedíte-li delší dobu v autě, kde hučí klimatizace, která silně vysušuje, navíc v zimním období, které suchost podporuje také, zjistíte, že přemíra živých, jina zahřívajících potravin není úplně nejšťastnější. Námi popisovaný recept nabízí možnost, jak ovlivnit tělo směrem, kde tyto nepříznivé faktory nebudou ubližovat.

  10. Acidobazicita se pohybuje v mírně okyselujících oblastech.

  11. Recept je bezlepkový i bez laktózy, navíc bez živočišných produktů - co k tomu ještě dodat?

  12. Teoreticky bych se nebál dát dnešní dobrotu i dětem od 9-10 měsíců věku, zásadně ale s následující úpravou: Semena bez česneku, navíc spařená.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.