Fish and chips

Pod pojmem „Fish and chips“ se v mysli klasického strávníka skrývá zkušenost z fast foodů a podobných restauračních zařízení, kde za mrzký peníz v krátkém čase dostaneme na talíři hromadu něčeho, co bych se nebál nazvat „nutričním blafem“.

Pokud ale nejsme líní a náš mlsný jazyk touží právě po této kategorii pokrmů, je možné jej za podstatně nižší cenu a ne až tak vysoké časové investici připravit i v domácích podmínkách. Odměnou nám bude nejenom chuť řízená vlastními představami, ale především obsah i poměr živin, o kterých se gastronomickým záletníkům líným zvednout zadek a ukuchtit si dobrotu v domácích podmínkách může jenom zdát…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Zřejmě nejdůležitějším parametrem, který budeme v této kategorii receptů chtít sledovat, je množství a druh tuků. Tady vězme, že celková gramáž a současně i jejich poměr vůči bílkovinám jsou doslova ukázkové. Převážná většina jsou nenasycené, v sumečkovi bezpochyby najdeme i menší zastoupení omega-3 forem.

  2. Další důležitá věc stále ještě související s tuky je potenciální obsah trans mastných kyselin, které vznikají při používání vysokých teplot. Pokud použitý olivový olej nešikovnou manipulací nepřepálíme, bude i tento parametr ve srovnání s komerční gastronomií naprosto bezkonkurenční.

  3. Obsah bílkovin v celé porci je naprosto dostačující. Většina bílkovin jsou živočišné, tedy se zajímavým poměrem esenciálních aminokyselin.

  4. Zastoupení sacharidů je nižší, ale v receptu stále převládají. Proto budeme mluvit o vysokosacharidové porci s výrazným zastoupením bílkovin.

  5. Množství vlákniny sice není rekordní, ale na stranu druhou ani neurazí. Můžeme sice tvrdit, že by jí mohlo být více, ale stěžovat si nemá žádný význam – pokud pocítíme potřebu po jejím navýšení, tak prostě a jednoduše zvýšíme podíl zeleniny.

  6. Hodnota glykemického indexu bude i přes obsah vysokoglykemických hranolek stále nízká právě díky přítomnosti ryby a zeleniny.

  7. Úroveň stravitelnosti bude více než dobrá. Ryba sama o sobě je skvěle stravitelný materiál, navíc pokud ji připravíme bez trojobalu. Zelenina je sice syrová, tedy s horšími parametry než je tomu u tepelně upravené, brambory ale žádnou formu zátěže v tomto smyslu nepřidají.

  8. V oblasti zastoupených makroživin překypujeme superlativy, u mikroživin tomu už tak nebude. Za zmínku bude stát pouze obsah antioxidantů a některých minerálních látek v zelenině, jinak v tomto směru žádnou nutriční bombu neočekávejme.

  9. Recept je bezlepkový a bezlaktózový, nabízí tak velmi široký potenciál zájmovým skupinám konzumentů.

  10. Ryba, sůl a důkladná tepelná úprava nabídnou nemálo jang tendencí, které ve výsledku v receptu mírně převáží.

  11. Jsem přesvědčen, že děti od 18 měsíců se budou olizovat až za ušima.

  12. Sportovci bezpochyby využijí potenciál dnešní dobroty buď jako formu oběda či hlavního potréninkového jídla.

  13. Pohled do nutriční tabulky nám prozradí, že obsah energie je velmi nízký. Recept proto bude skvělým doplněním i pro redukční diety.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.