Dýňový krém

Pokud patříte mezi milovníky polévek, zbystřete pozornost. Dnes jdeme na trh s kůží v podobě dýňové polévky s velmi jemnou a lahodnou chutí, kterou si musíte zamilovat. Pokud už neohromí chuť (proti gustu žádný dišputát, ale přesto jste divní), zaujme mimo jiné i její (sexy) nutriční pozadí.

Něco málo o dýni

V českých luzích a hájích se dýně zahnízdila především jako krmivo pro dobytek, občas ji najdeme v podobě kompotu ne příliš valné chuti. Je to obrovská škoda. A ještě před tím, než vše vychválíme do nebes, svatosvatě slibuji, že se na tomto místě neobjevuje naposled.

Ptáte se, v čem je dýně výhodná? Obsahuje minimum energie, něco málo sacharidů, najdeme i nějakou bílkovinu, velmi nízké zastoupení tuků, téměř žádný sodík, hooodně draslíku, ještě více vody, nemálo karotenů, navíc většinu dostupných druhů je možné skladovat poměrně dlouhou dobu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Tradičně začneme nutriční kontrolou. Červená řepa nikterak výrazně s hodnotami z důvodu dekorativního množství nezatočí, esa v rukávu drží proto dýně a cuketa. Tyto poměrně chudé potraviny na obsah makroživin nabídnou ale některá zajímavá specifika v podobě vysokého zastoupení draslíku a některých dalších zásadotvorných prvků.

  2. Mluvit o výživné polévce z hlediska obsahu živin budeme tedy pouze s nadsázkou, zato ale víme, že máme na talíři zásadotvorný pokrm.

  3. Z výše popisovaného se nabízí zajímavá možnost podávat tuto polévku (POZOR – bez dekorativní červené řepy v syrové podobě!!!) malým dětem, dokonce jako součást prvních příkrmů (běžně od 6. měsíce). Vždycky, když vidím, jak jsou miminka cpána banány nebo zeleninovými příkrmy s masem, pláču neštěstím….

  4. Dýně s cuketou mají mírně ochlazující efekt, který ale tepelnou úpravou lehce potlačíme. Získáme tedy termicky neutrální pokrm.

  5. Z pozice energetické rovnováhy je výsledek mírně uvolňující, což platí obecně u všech druhů zeleniny, dominantněji pak u jejich nadzemních částí. Mixováním potravin uvolňující charakteristiku sice zvyšujeme, pořád se ale bavíme o „pohodové a harmonické potravině“.

  6. Glykemický index je i přes mixování a tepelnou úpravu stále velmi nízký, nejen diabetici mohou tedy začít jásat.

  7. Celková energie včetně obsahu zastoupených živin nám říkají, že nemáme k dispozici žádnou kalorickou bombu, nebojím se proto nazvat recept ryze dietním a na základě toho si dát i porce dvě.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.