Bazalkové pesto

Zarytý fanoušek italské kuchyně nemůže přehlédnout jedinečnost jednoduchosti a neopakovatelné chuti pravého bazalkového pesta.

Vychutnávání této speciality vždy přináší smyslný požitek, který nutí přidávat si další a další porce - podívejme se tedy, jak je možné tuto dobrotu připravit v domácích podmínkách doslova za několik málo minut.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Při hodnocení našeho snažení bude vhodné nejprve potlačit emoce krmené nekompromisně provokativní chutí pesta a otevřeně pohlédnout pravdě do očí: Pesto obsahuje extrémně vysoké procento tuku. Piniové oříšky patří vůbec mezi nejtučnější na světě, vysoká dávka olivového oleje v tomto směru pouze přilévá pomyslný olej do ohně. Nutričně je tedy pokrm silně nevyvážený a vysoce kalorický.

  2. Z toho důvodu je potřeba s pestem pracovat chytře. To znamená vyhnout se konzumaci ve večerních hodinách, celkově se omezovat v jeho množství, vyhýbat by se mu měli především snaživci redukující nadváhu a obecně diabetici a žlučníkáři.

  3. Jak už bylo řečeno, ostatní makroživiny jsou v silně v defenzívě. Italové milují pesto společně s těstovinami popřípadě jako součást bruschetty. Obě varianty se mi nutričně nezamlouvají: Těstoviny pro jejich koncentrovanou energii, bruschetta kvůli bílé mouce a procesu pečení. Proto se přimlouvám za celozrnný kváskový chléb, který výrazně upraví mnohé charakteristiky výsledného pokrmu.

  4. Energeticky je pesto silně jin, a to na věčné časy a nikdy jinak (nezvrátí to ani zastoupená sůl).

  5. Termicky by se výsledek měl pohybovat na ochlazujících úrovních. Použitý silně ohřívající česnek sice posune termiku směrem k neutrálu, kombinace tuků a soli ale udrží vše pod kontrolou.

  6. Budeme-li na italskou specialitu nahlížet acidobazickýma očima, dospějeme ke zjištění, že půjde okyselující cestou. Pokud bychom pesto zkombinovali s těstovinami nebo klasickou bruschettou, problém ještě více prohloubíme. Společně s kváskovým pečivem a zeleninou ale posuneme rovnováhu správným směrem. Budeme tedy stát před rozhodnutím, zda jít cestou tradice a zažité klasiky nebo ladit dokonalost chuti s nutriční vyvážeností.

  7. Pokud někoho bude zajímat hodnota glykemického indexu, tak ta je enormně nízká a zůstane i s kombinací s kváskovým celozrnným pečivem.

  8. Ještě na skok k výrobě pesta: Pokud nejste šťastným vlastníkem hmoždíře a budete uvažovat o použití mixéru, technicky není problém. Počítejte ale s tím, že vysoké otáčky zdeformují očekávanou chuť, pozná to každý labužník.

  9. Budou-li uvažovat o pestu sportovci, přijde vhod především před aerobní zátěží – nenasycené tuky společně se solí jako zdroje sodíku vyjdou vstříc metabolismu vytrvalostně orientovaných sportovců.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

55 Kč / celá porce

Kategorie

Svačiny

Vhodné pro

Těhotné
Sportovce
Děti od 3 let
Vegetariány
Vegany
Vitariány

Podobné recepty