Kategorie: Ořechy a semena / Mléka
Energie kcal
30 kcal
Energie kJ
125 kJ
Bílkoviny
0.6 g
Sacharidy
3 g
Tuky
1.4 g
Vláknina
1 g
Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z plodů plody Mandloně obecné (Prunus dulcis).
Mandlové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin a draslíku, který má významný vliv na funkci srdečně-cévního systému.
Má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Mandle je potřeba nejprve spařit horkou vodou, oloupat, rozemlít či rozmixovat, nechat ve vodě odmočit a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.